Obsah:
1. Vstupní vchodové dveře?
2. Vstupní vchodové dveře - rozměry
3. Vstupní vchodové dveře - plastové, kovové nebo dřevěné?
4. Vstupní vchodové dveře - čemu byste měli věnovat pozornost?
5. Vstupní vchodové dveře - shrnutí

Vstupní vchodové dveře

Vchodové dveře jsou výkladní skříní každého domova. A i když vzhled je u nich jistě velmi důležitý, nezapomínejte na další důležité parametry! Kromě reprezentativní funkce by dobré vstupní dveře měly být účinnou ochranou domu před chladem, hlukem a zloději. V další části článku vám řekneme, co byste si měli pamatovat při jejich výběru.

Vstupní vchodové dveře

Vstupní vchodové dveře - rozměry

Vchodové dveře používáte opravdu velmi často. Jedním z parametrů ovlivňujících pohodlí každodenního používání jsou jejich rozměry. Doporučená minimální šířka vstupních dveří do rodinného domu je v současné době 900mm světlosti rámu. Pokud požadujete větší světlost rámu na šířku, zajímavým řešením mohou být asymetrické 2křídlové dveře, např. 900mm + 400mm. Užší (pasivní) křídlo je pak jištěno zástrčemi a otevírá se pouze v případě potřeby (např. při stěhování nábytku či větších domácích spotřebičů apod.).

Minimální výška vstupních dveří je pak obvykle 2.000mm světlosti rámu.
Výše uvedené rozměry jsou samozřejmě pouze obecnými tipy. V závislosti na potřebách a konkrétním designu je následně možné objednat dveře „jakýchkoli“ rozměrů. Individuální objednávka je však obvykle spojena s vyšší cenou ve srovnání se standardními rozměry dveří.

Vstupní vchodové dveře - plastové, kovové nebo dřevěné?

Kvalitní dveře, bez ohledu na použitý materiál, ze kterého jsou vyrobeny, mohou mít podobné tepelně-izolační parametry, akusticky-izolační parametry či odolnost proti vloupání. Co se mění, je zejména cena a vzhled.
Dveře vyrobené z PVC jsou z tohoto výčtu obvykle nejlevnější. Mohou být povrchově upraveny v téměř jakékoli barvě, vzoru či dekoru.
O něco dražším řešením jsou vstupní dveře vyrobené z hliníku. Spíše zapadají do koncepce moderního stylu výstavby. Jejich velkou výhodou je trvanlivost a odolnost vůči vnějším faktorům.
Nejklasičtější jsou dveře vyrobené ze dřeva (nejčastěji dub, jasan, smrk nebo borovice). Dokonale zapadají do estetiky starší koncepce výstavby. Je třeba si uvědomit, že jsou poměrně těžké a mají tendenci se deformovat pod vlivem vlhkosti či slunečního záření.

Vstupní vchodové dveře - čemu byste měli věnovat pozornost?

Pokud mají dveře dobře plnit své funkce, musí mít i správně zvolený zámek. U vchodových dveří jsou nejlepší volbou vícebodové zámky. Díky vícero uzamykacím bodům poskytují zámky tohoto typu nejen vysokou ochranu proti mechanickému překonání, ale také zlepšují těsnost a stabilitu zavřených dveří.

Vstupní vchodové dveře
Společnost Winkhaus nabízí široký sortiment vysoce kvalitních vícebodových zámků vložkou ovládaných (zamykání a odemykání se provádí otočením klíče), samozamykacích, (zamykání dveří ihned po „zabouchnutí“ křídla do rámu automaticky, odemknutí zvenku klíčem, zevnitř stisknutím kliky) a elektromotorických (disponují přídavným elektromotorem, který odemkne dveřní křídlo na základě autorizovaného signálu). Autorizovaný signál „otevři“ může do elektromotoru zámku přijít od různých externích ovládacích sad, mezi které řadíme např. dálkové ovládání, čtečku otisků prstů, kódovou klávesnici, čipovou čtečku, smartphone přes bluetooth apod.

Vstupní vchodové dveře

Vstupní vchodové dveře - shrnutí

Pokud jste již vybrali vzhled, materiál i zámek, věnujte svou pozornost ještě konstrukci a celkovému rozložení. Tento úkol konzultujte a následně svěřte profesionální společnosti – konec konců se jedná o investici na dlouhé roky.


Zeptejte se našeho odborníka:

Chcete vědět více? Zajímá vás, jaké řešení bude fungovat u vás doma nebo ve firmě?

Kontaktujte našeho odborníka telefonicky nebo vyplňte kontaktní formulář.

tel.: +420 736 630 957







Napsal: Irena Sokołowska-Szypiłło