Obsah:
1. Co jsou a kolik stojí pasivní okna?
2. Pasivní okna - vlastnosti a úkoly.
3. Kolik stojí pasivní okna?
4. Pasivní okna - co se vyplatí zvážit a co je třeba mít na paměti.

Co jsou a kolik stojí pasivní okna?

Pasivní dům je podle definice budova s velmi nízkou energetickou náročností. Předpokládá se, že na vytápění takového domu by se během roku nemělo spotřebovat více než 15 kWh/m². Pro srovnání, spotřeba energie "normální" obytné budovy může být až 180 kWh/m². Aby budova dosáhla standardu pasivního domu, musí být velmi dobře izolovaná a vzduchotěsná. Jedním z důležitých prvků pasivního domu jsou okna. Musí velmi dobře těsnit a musí mít extrémně vysokou úroveň tepelné izolace Uw<0,8 W/(m²xK).

Co jsou a kolik stojí pasivní okna?

Pasivní okna – vlastnosti a úkoly

Má-li být budova skutečně pasivní, musí být její konstrukce pečlivě promyšlena již ve fázi návrhu. Každý prvek je zde velmi důležitý - od výběru vhodných materiálů, přes příznivé umístění vzhledem ke světovým stranám až po téměř dokonalé provedení. Vysoké úrovně tepelné izolace a vzduchotěsnosti oken se dosahuje použitím "teplých" zasklívacích paketů s termoizolačními distančními rámečky a dodatečnou izolací uvnitř profilů (to platí pro plastová a hliníková okna).
V pasivním domě se obvykle projektují velká prosklení z jižní strany budovy. Abyste maximalizovali tepelné zisky ze slunečního záření, vyplatí se investovat do zasklení s vysokým faktorem propustnosti sluneční energie g. Ze severní strany jsou naopak okna velmi malá nebo vůbec žádná. Pokud jsou, je třeba věnovat zvláštní pozornost jejich součiniteli UW. Zde je nejdůležitější účinně chránit dům před tepelnými ztrátami.
Také střešní okna se použijí v pasivním provedení. Vysokých parametrů UW je zde dosaženo díky čtyřsklu, použití dřevěných rámů potažených polyuretanem a montáži s vhodným termoizolačním límcem (tj. pásem, který izoluje spáru mezi oknem a střechou).

DOBRÉ VĚDĚT: Pasivní okna nesmí mít žádnou ventilaci. Tato zařízení snižují těsnost i tepelnou izolaci oken.

Kolik stojí pasivní okna?

Pasivní okna jsou vzhledem ke své konstrukci mnohem dražší než okna se standardními parametry - rozdíly dosahují až 70 %. Velký vliv na jejich cenu má materiál, ze kterého jsou vyrobeny. Nejdražší jsou hliníková okna, o něco levnější dřevěná okna a nejlevnější plastová okna.
Pro optimalizaci nákladů se vyplatí používat pokud možno okna bez otvírání (tzv. fixy) a parametry oken volit podle jejich umístění vůči světovým stranám (okna z jihu nemusí mít tak dobrý koeficient tepelné izolace jako okna ze severu).

Pasivní okna - co se vyplatí zvážit a co je třeba mít na paměti

Montáž oken je vždy velmi důležitým prvkem, který ovlivňuje komfort užívání i správnou funkci. V případě pasivního domu je montáž zvlášť důležitá. Pasivní okna se obvykle instalují do tepelně izolační vrstvy budovy, rámy jsou navíc utěsněny po celém obvodu. Tento typ instalace je nejlepším způsobem, jak se vyhnout takzvaným tepelným mostům v místě styku okna a stěny.
Při navrhování oken orientovaných na jih je vhodné myslet na markýzy, rolety nebo žaluzie, které zabrání přehřívání domu v horkých dnech. Stejně jako v případě jiných oken je i zde důležitý výběr materiálu, z něhož budou okna vyrobeny. Rozhoduje především cena, náročnost na údržbu a vzhled. Jednotlivé typy oken byly popsány v článku: Plastová nebo dřevěná okna - jaká zvolit? A také Hliníková okna - výhody a nevýhody.

Na našem blogu najdete také další články k oknům a dveřím. Zveme vás k přečtení.


Zeptejte se našeho odborníka:

Chcete vědět více? Zajímá vás, jaké řešení bude fungovat u vás doma nebo ve firmě?

Kontaktujte našeho odborníka telefonicky nebo vyplňte kontaktní formulář.

tel.: +420 736 630 957






Napsal: Irena Sokołowska-Szypiłło