Součinitel prostupu tepla okna

Obsah:
1. Součinitel prostupu tepla okna
2. Jak vypočítat součinitel Uw okna?
3. Konstrukční prvky oken a prostup tepla
4. Maximální součinitel prostupu tepla
5. Těsnost oken a tepelná izolace
6. Proč je důležitý součinitel prostupu tepla?

Součinitel prostupu tepla okna

Teplo uniká z budovy především stěnami, střechou, okny, větráním a podlahou. Čím horší jsou izolační parametry těchto prvků, tím větší jsou ztráty a následně vyšší náklady na vytápění. Okny můžeme ztrácet až 25 % energie. Přestože tepelné ztráty nemůžeme stoprocentně eliminovat, vyplatí se vědět, které prvky konstrukce oken a balkonových dveří mají největší vliv na jejich prostup tepla a jak vypočítat a interpretovat součinitel Uw u oken.

Součinitel prostupu tepla okna

Jak vypočítat hodnotu Uw okna?

Součinitel prostupu tepla oken lze stanovit měřením a zkouškami nebo výpočtem pomocí vzorce uvedeného v normě EN ISO 10077-1:

Součinitel prostupu tepla okna

kde:
Ug - součinitel prostupu tepla zasklení
Ag - plocha skla
Uf - součinitel prostupu tepla rámem
Af - plocha rámu
Ψg - lineární součinitel prostupu tepla způsobený kombinovanými účinky zasklení, distančního rámečku a rámu
lg - délka lineárního tepelného mostu v místě spojení skla a rámu
A - celková plocha okna = (Ag + Af)

Koeficient Uw udává, kolik tepla projde přes m2 okna při teplotním rozdílu mezi vnitřní a venkovní stranou místnosti 1K. Jednotkou součinitele prostupu tepla je W/(m2*K). Čím nižší je hodnota Uw, tím lepší je tepelná izolace okna.

Konstrukční prvky oken a prostup tepla

Výrobci oken jsou povinni informovat své zákazníky o hodnotě Uw svých oken. To je dobrá zpráva, protože to znamená, že ji nemusíme počítat sami. Ale pozor, pokud chcete, aby hodnota Uw vypovídala o skutečné energetické úspoře daného okna, měla by být vypočtena pro okno s konkrétními rozměry. Nezapomeňte také, že samotný součinitel Ug, který informuje o tepelné propustnosti paketu zasklení, nestačí k vyhodnocení tohoto parametru pro celé okno. Na součinitel prostupu tepla okna mají vliv téměř všechny prvky jeho konstrukce:

  • pakety zasklení - nejlepší parametry mají ty, které se skládají ze 3 nebo 4 skel, jsou navíc opatřeny nízkoemisními vrstvami a teplými distančními rámečky z nerezové oceli nebo plastů. Meziskelní komory jsou standardně plněny vzácným plynem - argonem, kryptonem nebo xenonem. Standardem je v současné době používání paketů zasklení s koeficientem Ug nižším než 1,1 W/(m2*K), přičemž za energeticky úsporné jsou považovány ty s hodnotou koeficientu 0,5-0,6 W/(m2*K).
  • okenní profily (rámy) - zde je nejdůležitější stavební hloubka (čím je větší, tím lepší má tepelně-izolační vlastnosti) a typ výztuh ("teplejší" jsou ty z umělých hmot). Lepšího součinitele prostupu tepla se dosáhne také použitím dodatečné tepelně izolační výplně. Materiál, z něhož jsou profily vyrobeny, zde není příliš důležitý. V závislosti na použitém řešení mohou dřevěná okna a plastová okna dosahovat podobných tepelněizolačních parametrů.
  • kování - u oken s vysokým stupněm energetické úspory se doporučuje používat kování zcela skryté v suché komoře mezi křídlem a rámem okna. Absence povrchových závěsů zabraňuje vzniku tepelných mostů a je zachována kontinuita těsnění po celé délce. Dobrým příkladem tohoto typu kování je systém activPilot Select od společnosti Winkhaus. Více informací o tomto inovativním řešení naleznete ve videu, které je k dispozici pod následující odkazem: Kování Winkhaus activPilot Select. Inovace ukrytá vevnitř okna.
  • montáž - energeticky nejefektivnější způsob montáže je předsazení okna ze stavební hloubky stěny do tepelně izolační vrstvy budovy. V této poloze prakticky neexistuje lineární tepelný most po obvodu rámu. Vzhledem k tomu, že tato metoda vyžaduje použití speciálních spojů a konzol podpírající spodní rám, je také nejdražší. Řešením, které představuje dobrý kompromis mezi vysokou tepelnou izolací a cenou, je montáž s použitím těsnicích pásek: parotěsnými z vnitřní strany a paropropustnými z venkovní strany.

Maximální součinitel prostupu tepla

Čím "teplejší" okna a dveře si do domu namontujete, tím méně peněz utratíme za vytápění. Faktorem, který nejvíce ovlivňuje výběr oken s velmi vysokými izolačními parametry, jsou obvykle finance. Okna s nízkým součinitelem Uw jsou obvykle dražší než "chladnější" okna. Samozřejmě se jedná o investici, která se časem vrátí, ale stejně jako u jiných nákupů musíte najít správnou rovnováhu mezi cenou a očekávanými zisky. Je třeba si uvědomit, že si nemůžeme vybrat okna s libovolnou hodnotou U. Zákon upravuje maximální přípustné hodnoty součinitele prostupu tepla pro okna a vstupní dveře. A co víc, tyto normy se zpřísňují.

Součinitel prostupu tepla okna

Těsnost oken a tepelná izolace

Ani okna s trojskly se součinitelem prostupu tepla 0,9 W/(m2*K) nebudou účinně chránit váš domov před chladem, pokud jejich těsnost selže. V tomto ohledu hodně záleží na nás a na tom, zda dbáme na:

  • pravidelnou údržbu a čištění kování
  • správné nastavení přítlaku křídla na rám
  • stav těsnění

Další informace na téma správného seřízení a údržby oken naleznete v článcích Údržba oken - jak často a v jakém ročním období ji provádět? a Jak seřídit plastová okna a kdy se to vyplatí?

Proč je důležitý součinitel prostupu tepla?

Koeficient prostupu tepla Uw je nástroj, který vám umožní objektivně porovnat okna různých výrobců a vybrat si okno, které účinně ochrání váš domov před tepelnými ztrátami. Více tepla v domě znamená nižší účty za vytápění, nižší spotřebu energie a větší pohodlí. Je pravda, že investice do energeticky úsporných oken a dveří nebo do zateplení celé budovy je spojena se značnými finančními náklady. Je však třeba si uvědomit, že tento jednorázový výdaj je ve skutečnosti investicí do zlepšení kvality našeho života a celé planety.

A na závěr důležitá informace pro ty z vás, kteří v blízké budoucnosti plánují výměnu oken, dveří, zdrojů tepla nebo zateplení celé budovy. Ministerstvo životního prostředí ČR vyzývá k podávání žádostí o podporu z programu "Nová zelená úsporám". Více informací najdete na webových stránkách programu Nová zelená úsporám https://novazelenausporam.cz


Zeptejte se našeho odborníka:

Chcete vědět více? Zajímá vás, jaké řešení bude fungovat u vás doma nebo ve firmě?

Kontaktujte našeho odborníka telefonicky nebo vyplňte kontaktní formulář.

tel.: +420 739 993 352







Napsal: Irena Sokołowska-Szypiłło