V tomto článku se dočtete o:
1. Offline nebo online systém kontroly přístupu?.
2. Systém kontroly přístupu – co to je?
3. Kdo potřebuje elektronický systém kontroly přístupu?
4. Rozdělení systémů kontroly přístupu
5. Jak funguje online přístupový systém?
6. Výhody a nevýhody systému online
7. A co systém řízení přístupu offline?
8. Co se stane když...
9. Jak blueSmart funguje?
10. Výhody elektronické kontroly přístupu blueSmart
11. Čím se vyznačuje elektronický systém kontroly přístupu Winkhaus blueSmart?

Offline nebo online systém kontroly přístupu?

Digitalizace a moderní technologie usnadňují život, pomáhají organizovat nejen globální chaos informací, ale také střeží bezpečnost. Elektronický systém kontroly přístupu je dobrým příkladem toho druhého.

Offline nebo online?

Systém kontroly přístupu – co to je?

Přístupový systém je moderní systém, který kontroluje přístupová práva do budov, vstupy do místností a vykonává plnou kontrolu nad správným fungováním jednotlivých komponent systému. Skládá se z elektronických nebo mechanických zařízení. Nejčastěji se jedná o mechanické zámkové vložky (v případě systémů generálního klíče) nebo elektronické zámkové vložky s ovládacím zařízením (specializovaný software) a záložním napájením. Systémy řízení přístupu jsou navrženy tak, aby omezily přístup pro neoprávněné osoby a poskytly přístup oprávněným uživatelům – bez časového omezení nebo po omezenou dobu.

Systém kontroly přístupu?

Kdo potřebuje elektronický systém kontroly přístupu?

Bezpečnost je v dnešním světě nadřazená hodnota, protože nejde jen o ochranu života, ale také o jeho pohodlí a celou sféru ekonomických závislostí. Je to zboží. Dnes nekupujeme auta, ale bezpečnost, kterou nám zaručují, abychom mohli bez obav cestovat, nekupujeme obyčejná okna a dveře, ale celý bezpečnostní systém, který nám má zaručit klid. Také je příjemné vědomí, že jsme se jako investor, architekt nebo dodavatel postarali o bezpečnost obyvatel, zaměstnanců, návštěvníků, hotelových hostů, pacientů a studentů již ve fázi návrhu.

Rozdělení systémů kontroly přístupu

Na trhu zabezpečení existují dva typy řešení. Základní rozdíl mezi nimi je mechanika a elektronika, takže máme na výběr mezi "analogovým" systémem generálního klíče, skládajícím se z mechanických vložek a systémem elektronickým. Oba organizují a řídí přístup do místností, ale elektronický systém má rozhodně více výhod a širší možnosti použití. Mechanické systémy jsou ovládány klíči, zatímco elektronické systémy se ovládají kartami, klíčenkami a elektronickými klíči s přiděleným oprávněním. Při ztrátě, byť jednoho klíče, je v mechanických systémech nutná výměna vložek, které ztracený klíč otvíral, nebo jejich časově náročné a nákladné překódování. V elektronickém systému kontroly přístupu dochází ke změně oprávnění ve speciálním programu, který efektivně eliminuje ztrátu klíče nebo karty případně změní jejich přístupová práva.

Jak funguje online přístupový systém?

Elektronické systémy kontroly přístupu pracující v režimu online jsou na trhu populární. Skládají se z nejméně dvou typů komponent - zařízení instalované u vchodů, jako jsou čtečky karet a skenery a zařízení namontované ve dveřích přebírající signál ze vstupních zařízení např. elektrické zámky, spínače, elektromagnetické uzávěry a také závory a brány pro kontrolu přístupu. Každý z prvků systému je však potřeba propojit pomocí speciální strukturované kabeláže. Pro správnou funkci systému je často nutné instalovat řídicí jednotku společně s napájecím zdrojem. Celek je koordinován počítačem se speciálním softwarem, ve kterém administrátor uděluje uživatelům oprávnění. Uživatelé jsou identifikováni speciálními magnetickými nebo RFID kartami, klíčenkami, ale i numerickými klávesnicemi a biometrickými zařízeními. Přenášejí signál do čteček a ty pak do zařízení, která ověřují přístupová práva.

Jak blueSmart funguje?

Výhody a nevýhody systému online

Je třeba si uvědomit, že online systémy mají i přes mnoho funkčních výhod také nedokonalosti. Nejdůležitější výhodou je bezesporu rychlost systému. Veškeré informace jsou zasílány průběžně, lze snadno identifikovat neoprávněný vstup, pootevřené dveře nebo případné poruchy zařízení připojených k systému. Další možností je integrace s inteligentními systémy pro řízení budov, protipožárními instalacemi, osvětlením nebo docházkovým systémem. Online systémy však mohou mít určitá omezení. Po instalaci nejsou prvky online systému téměř nikdy v jedné rovině s dveřmi nebo stěnou, takže mohou být snadno mechanicky poškozeny. Online systémy také vyžadují rozsáhlou strukturu, kabeláž a garantovaný napájecí systém v podobě zdrojů UPS nebo systému zdrojů UPS s elektrocentrálou. To je důležitý požadavek, protože v případě výpadku proudu musí zůstat funkční systém kontroly přístupu. Jak je to s bezpečností online systémů? Je stejně silný jako odolnost vůči nabourání hackerů do sítí a serverů. Dokonalé hackerské zabezpečení neexistuje a důsledky takových útoků lze snadno předvídat.

Výhody blueSmart

A co systém řízení přístupu offline?

Určitě nepodlehne útokům digitálních hackerů, pokud bude fungovat pouze offline. Skutečným zlodějům se správnými nástroji a zlodějským odhodláním však již ano. Hrozbu pro něj nepředstavují jen zloději. Obyčejná ztráta klíče s sebou nese nákladné reorganizace v systému, včetně výměny systémových vložek.

Co se stane když...

... propojíme online a offline systémy kontroly přístupu? Odpovědí je elektronický systém kontroly přístupu Winkhaus blueSmart. Nabízí řadu výhod vyplývajících z inovativního využití komponent obou systémů v rámci virtuální sítě. blueSmart nevyžaduje kabeláž a jeho rozsah použití je neomezený. Je ideální pro moderní budovy se skleněnými dveřmi, stejně jako pro historické budovy. Nevyžaduje zásah do historických zdí nebo dveří.

Jak blueSmart funguje?

blueSmart se skládá z elektronických vložek, které se vzhledově neliší od mechanických, z elektronických klíčů s čipem a čtečky. Po instalaci jsou vložky v jedné rovině s dveřním štítkem, takže zde nejsou žádné vyčnívající prvky, které by se mohly poškodit. Všechny komponenty jsou řízeny speciálním softwarem, podobným online systémům dostupným na trhu. Komunikace mezi komponenty blueSmart probíhá pomocí technologie RFID prostřednictvím klíčů při každém zavření nebo otevření dveří. Právě díky elektronickým klíčům se všechna data o autorizovaných vstupech či zablokovaných pokusech o vstup přenášejí mezi komponenty systému a online čtečka je jakýmsi rozhraním mezi cylindrickými vložkami, klíči a ovládacím softwarem. Čtečka je jediný prvek systému, který vyžaduje externí napájení. V případě výpadku proudu je řízení zachováno bez nutnosti garantovaného napájení. V průběhu výpadku napájení není možné dělat změny v systému řízení přístupu bez použití malé UPS pro podporu čtečky a serveru odpovědného za přístupový systém.

Výhody elektronické kontroly přístupu blueSmart

Snadno se instaluje v každé fázi výstavby i do již používaného objektu při jeho modernizaci. Systém lze snadno rozšířit o další místnosti a budovy, protože nevyžaduje žádnou infrastrukturu - elektronické zámkové vložky jsou instalovány místo standardních mechanických zámkových vložek. To je důležité pro organizace nebo společnosti, které se dynamicky rozšiřují nebo mění sídlo. Systém řízení přístupu blueSmart se vyznačuje komplexností řešení: zámkové vložky, elektronické kliky, online a offline čtečky, identifikátory různých typů, aktivní a pasivní komponenty v jednom systému. Může být také integrován s jinými systémy. Tyto připojené systémy jsou pak ovládány jediným klíčem uživatele.

Čím se vyznačuje elektronický systém kontroly přístupu Winkhaus blueSmart?

Elektronický řídicí systém blueSmart, který kombinuje výhody online a offline systémů, je kombinací klasiky a inovací. Spolehlivost, bezpečnost provozu, flexibilita při udělování oprávnění, rychlost přidělování přístupových práv a jejich změn, snadná eliminace ztracených klíčů, stejně jako jednoduchost montáže, diskrétní design bez vyčnívajících a nevzhledných prvků a především absence kabeláže jej činí na trhu stále atraktivnějším.


Zeptejte se našeho odborníka

 

Chcete se dozvědět více o řízení přístupu? Zajímá vás, jaké řešení bude fungovat ve vaší domácnosti nebo firmě?

Zeptejte se odborníka:

Lukáš Kofroň

tel.: +420 739 645 008

email: lukas.kofron@winkhaus.pl