V tomto článku najdete:
1. Moderní systém kontroly přístupu bez starostí.
2. Instalace bez přípravy
3. Bez kabeláže
4. Snadná instalace
5. Vysoká úroveň zabezpečení
6. Flexibilní změny oprávnění bez nákladů podle změn v organizaci
7. Snadné rozšíření systému
8. Možná instalace na více místech
9. Možnost instalace do vybraných místností
10. Nenápadný design
11. Úspory
12. Kompatibilita
13. Komponenty systému

Moderní systém kontroly přístupu bez starostí

Kontrola přístupu do kancelářských a veřejných budov je nyní běžným standardem a často nezbytným požadavkem investora. Když je postaveno nové zařízení, rozsáhlý koncept takového systému se objevuje již ve fázi návrhu a přípravné práce pro instalaci pokračují v každé fázi výstavby. Vzhledem k tomu, že většina řešení dostupných na trhu je založena na nízkonapěťových instalacích, je pro jejich instalaci nutné rozmístit vhodnou kabeláž po budově a naplánovat napěťovou ochranu, jako jsou UPS nebo agregáty.



Systém blueSmart Winkhaus

Mnohem větší výzvou je zavedení systému kontroly přístupu do stávající a fungující budovy, kde se firmy a zaměstnanci denně zdržují. Taková operace se neobejde bez nepříjemných rekonstrukčních prací, spojených se sekáním zdí, pokládáním kabelů, výměnou dveří a montáží mnoha složitých a drahých zařízení. Ještě složitější otázkou je instalace kontroly vstupu do historických budov pod ochranou památkářů. Často v nich sídlí hotely, muzea, nemocnice, zkrátka instituce, v nichž se denně pohybují jak zaměstnanci, tak návštěvníci a je potřeba je speciálně chránit proti neoprávněnému přístupu. Firma Winkhaus nabízí řešení, které umožňuje chránit objekty a jednotlivé místnosti v budově před neoprávněným přístupem a jehož instalace se obejde bez renovačních prací, bez zasahování do konstrukce budovy a dokonce bez výměny dveří a zámků.

Mluvíme tu o elektronickém systému blueSmart, určeném pro všechny druhy objektů, především kancelářské budovy a podniky, ale také školy, nemocnice, veřejná zařízení, moderní i historické budovy.

Instalace bez přípravy

Systém blueSmart lze nainstalovat v každé fázi provozu zařízení. Instalace nevyžaduje žádné předchozí úpravy, nezáleží na stavu budovy, jejím účelu, počtu uživatelů ani složitosti přístupových práv.

Bez kabeláže

Díky využití virtuální sítě systém blueSmart nevyžaduje kabeláž a může být instalován i v budovách, které již byly dokončeny a jsou používány. Řeší také případné problémy s instalací zabezpečení celoskleněných dveří.

Snadná instalace

Elektronické vložky se velikostí a tvarem neliší od standardních zámkových vložek. Díky tomu je jejich instalace do dveří velmi jednoduchá – spočívá v nahrazení mechanické vložky jejím elektronickým ekvivalentem.

Vysoká úroveň zabezpečení

Systém blueSmart kombinuje bezpečnostní výhody mechanických systémů s flexibilitou pokročilé elektroniky – dveře jsou plně uzamčeny, jako v tradičním zámku, a nikoli pouze zajištěny elektrickým zámkem. Systém má integrované časové moduly, registruje každou operaci nebo záměr, operace provedené autorizovaným nebo neoprávněným klíčem spolu s informacemi o datu a čase provedení. Ztracený nebo odcizený klíč je odstraněn správcem ze systému a stává se zcela nepoužitelným pro neoprávněného držitele.

Flexibilní změny oprávnění bez nákladů podle změn v organizaci

Flexibilita blueSmart dává možnost prakticky neomezeného přizpůsobení systému měnící se organizaci objektů. Oprávnění mění správce systému na několik kliknutí.

Snadné rozšíření systému

Systém umožňuje kdykoli rozšířit o nové vložky a klíče. Může se skládat až ze 195 tisíci komponent. Jeho menší "bratr", systém blueCompact, určený pro malé podniky, je postavený pro využití max. 25 zámkových vložek a 99 klíčů. Ovládá se prostřednictvím aplikace pro chytré telefony.

Možná instalace na více místech

Stejný systém může fungovat ve více než jedné budově a na různých i vzdálených místech.

Možnost instalace do vybraných místností

Firmy ocení možnost instalace systému pouze do vybraných dveří a uzavření strategických místností z pohledu firmy. Jedná se například o serverovny nebo místnosti pro ukládání osobní údajů nebo jiných citlivých informací.

Diskrétní design

Vložky nemají vyčnívající prvky, jsou v jedné rovině s křídlem dveří a přizpůsobují se dveřím v různých stylech. Moderním i historickým.

Úspora

Při použití elektronických vložek používáme neomezený počet přístupových a uživatelských kombinací. V případě ztráty nebo odcizení klíče není třeba měnit zámky v objektu. Jediný náklad je nákup nového klíče.

Kompatibilita

Systém blueSmart je kompatibilní s ostatními online systémy řízeného přístupu. Můžete ovládat nejen otevírání dveří, ale také docházkový systém, můžete ovládat výtah nebo spustit výrobní stroj případně kancelářskou tiskárnu. Pomocí klíče může uživatel otevřít závory, ovládat osvětlení nebo aktivovat zabezpečovací systém. Klíče mohou být dodatečně vybaveny transpondéry, které pomáhají koordinovat podporované systémy.

Komponenty systému

blueSmart se skládá z elektronických vložek a vlastním napájením, klíčů a aktualizačních čteček, které plní roli rozhraní mezi komponenty systému a řídicím softwarem. Sadu komponentů doplňuje nedávno představená elektronická klika. Všechny tyto prvky spolu komunikují bezdrátově, bez externího napájení. Komunikace je šifrována a odpovídá nejvyšším bezpečnostním standardům.



Vložky jsou napájeny interními lithiovými bateriemi a jejich stav je průběžně kontrolován softwarem, který signalizuje potřebu výměny v dostatečném předstihu. Životnost baterie garantována až 10 let v případě použití externí zámkové vložky a až 5 let v případě použití interní zámkové vložky v závislosti na četnosti používání. Při standardních klimatických podmínkách tak baterie "zvládnou" až 25 000 cyklů.

Důležitým prvkem systému je klíč, který je nosičem informací mezi ostatními komponenty. Na základě dat uložených v klíči zámková vložka umožňuje nebo neumožňuje otáčet klíčem a tím odemknout nebo uzamknout zámek. Přenos dat mezi klíčem a zámkovou vložkou je založen na technologii RFID.

Každý klíč je přiřazen konkrétnímu uživateli a jeho fungování může být omezeno jen čase určeným správcem. Klíč mimo určenou dobu ztratí svá oprávnění. Před dalším pracovním dnem uživatel aktualizuje klíč ve čtečce a poté může otevírat dveře, ke kterým má oprávnění.



Samotný klíč je vyroben z pevného plastu, estetický a je dostupný v několika barvách. Neobsahuje části, které se snadno poškodí, ani ostré hrany, které mohou proříznout kapsu nebo kabelku. Je odolný vůči vodě a účinkům dezinfekčních prostředků, lze jej dokonce bez poškození vyprat v pračce.

Nejnovější součást systému, elektronická klika ETB-IM do interiérových dveří, funguje také bezdrátově a může být instalována všude tam, kde je opodstatněné instalovat dveře s bezkontaktní kartou nebo kódem. Je ideálním řešením pro dveře v hotelech a kancelářích.

Čtečka slouží ke komunikaci mezi softwarem blueSmart a systémovými komponenty. Může být umístěna venku nebo uvnitř budovy. Při vstupu do objektu zaměstnanci aktualizují své klíče ve čtečce, načítají se jim přidělená oprávnění a do systému se přenášejí informace uložené na jejich klíčích. Online čtečka je jediný prvek systému, který vyžaduje kabeláž. V případě výpadku proudu je však zachována plná kontrola bez nutnosti instalace záložního zdroje.


Zeptejte se našeho odborníka

 

Chcete se dozvědět více o řízení přístupu? Zajímá vás, jaké řešení bude fungovat ve vaší domácnosti nebo firmě?

Zeptejte se odborníka:

Lukáš Kofroň

tel.: +420 739 645 008

email: lukas.kofron@winkhaus.pl