Obsah:
1. Jak poznat levé a pravé dveře?
2. Jak zjistit jestli dveře jsou pravé nebo levé?
3. Levé a pravé dveře - možné alternativy
4. Kdy vybrat dveře levé a kdy pravé?
5. Levé a pravé dveře - nestandardní řešení

Jak poznat levé a pravé dveře?

Výběr správných dveří vyžaduje rozhodnutí nejen o barvě nebo materiálu dveří. Pokud mají být dveře pohodlné při každodenním používání, je velmi důležitý směr jejich otevírání. Rozlišujeme dveře pravé a levé. V následující části tohoto článku představíme základní pravidla, která umožňují rozlišit pravé a levé dveře, a také praktické tipy, jak vybrat správné dveře do dané místnosti.

Jak zjistit jestli dveře jsou pravé nebo levé?

Princip určení směru otevírání dveří je popsán v normě DIN 107. Chcete-li určit typ dveří, postavte se před ně tak, aby se otevíraly vaším směrem. Podívejte se na panty. Pokud jsou na pravé straně dveřního křídla, máte pravé dveře. Podobně pokud jsou závěsy umístěny na levé straně, jsou dveře levé. Stále častěji se setkáváte s dveřmi se skrytými panty. Jak v tomto případě určit jejich směr? Postavte se ke dveřím stejným způsobem jako předtím, tj. tak, aby se otevíraly vaším směrem. Závěsy jsou vždy na straně protilehlé kliky, což znamená, že pokud je klika vlevo, závěsy jsou vpravo a jedná se o pravé dveře. Pokud je klika vpravo, panty jsou vlevo a jedná se o levé dveře.

Jak poznat pravé a levé dveře
Na obrázku: Jak poznat levé a pravé dveře

DŮLEŽITÉ: Některá kování nebo příslušenství pro dveře (např. zámky, rámové prvky, kliky) jsou k dispozici ve dvou verzích: pro leváky a praváky. Při výběru těchto typů výrobků je proto vhodné se ujistit, jaký je směr otevírání dveří, do kterých mají být instalovány.

Levé a pravé dveře - možné varianty

Již víme, že podle směru otevírání rozlišujeme levé a pravé dveře. Mimořádně důležitou vlastností, která ovlivňuje pohodlí a komfort používání konkrétních dveří, je také to, zda se otevírají směrem ven nebo dovnitř místnosti. Kombinací obou znaků tedy můžeme rozlišit:

  • dveře levé otvíravé ven
  • dveře levé otevíravé dovnitř
  • dveře pravé otevíravé ven
  • dveře pravé otevíravé dovnitř



Pravé a levé dveře, otevírání ven a dovnitř
Na obrázku: Pravé a levé dveře, otevírání ven a dovnitř

DŮLEŽITÉ: Princip určení směru otevírání dveří je stejný pro vnitřní dveře, tak i pro vchodové dveře.

Kdy vybrat dveře levé a kdy pravé?

Při výběru dveří pro danou místnost by se mělo přihlížet především k funkčnosti, pohodlí a bezpečnosti. Níže najdete několik užitečných rad, které vám usnadní správný výběr dveří:

  • Stojí za to odpovědět si na otázku, ze které strany budeme nejčastěji přistupovat k daným dveřím, abychom je otevřeli - zleva nebo zprava? První otázka nás přivádí k další. Ze které strany bude jednodušší uchopit kliku?
  • Jakmile se rozhodnete pro polohu kliky, musíte se ještě rozhodnout, zda se mají dveře otevírat směrem ven nebo dovnitř. Dveře, které se otevírají dovnitř, se často volí pro místnosti, do kterých se vstupuje chodbou nebo jiným průchodem, a to především z bezpečnostních důvodů. Když vycházíte (např. z ložnice), můžete si být jisti, že nezasáhnete nikoho poblíž. Dveře otevírané směrem ven se obvykle instalují do malých místností a koupelen.
  • Směr otevírání dveří ovlivňuje umístění vypínačů světel - po otevření dveří a vstupu do dané místnosti by měly být snadno přístupné. Nejlépe je umístit na nejbližší stěnu na stejné straně jako klika.
  • Optimálním řešením se zdá být otevření dveří do prázdné zdi. - Tím se vyhnete riziku poškození nábytku stojícího poblíž.
  • Pokud jsou dveře do různých místností umístěny velmi blízko sebe, nezapomeňte mezi nimi dodržet minimální vzdálenost, která umožní otevření a zavření obou dveří současně, aniž by se vzájemně blokovaly.

Levé a pravé dveře - nestandardní řešení

Estetické nebo praktické důvody nás mohou přimět k tomu, abychom hledali jiné možnosti než ty nejběžnější. Pokud standardní dveře nejsou v daném případě optimálním řešením, je vhodné zvážit alternativy v podobě posuvných, skládacích nebo shrnovacích dveří. Bez ohledu na barvu a způsob otevírání vašich dveří je třeba znovu zdůraznit, že dobré dveře by měly být pro uživatele především pohodlné a bezpečné.

Děkujeme vám za přečtení a v zveme vás k pavidelné návštěvě našeho blogu.


Zeptejte se našeho odborníka:

Chcete vědět více? Zajímá vás, jaké řešení bude fungovat u vás doma nebo ve firmě?

Kontaktujte našeho odborníka telefonicky nebo vyplňte kontaktní formulář.

tel.: +420 739 993 352