Obsah:
1. Co je balkonová pojistka a proč ji potřebujete?
2. Pojistka balkonových dveří - jak funguje a k čemu slouží?
3. Typy balkonových pojistek Winkhaus
4. Co je důležité při výběru správné balkonové pojistky?
5. Jak zjistit profil balkonových dveří?
6. Jak vybrat balkonovou pojistku?
7. Komponenty pro instalaci balkonové pojistky Winkhaus
8. Jak nainstalovat balkonovou pojistku?

Co je balkonová pojistka a proč ji potřebujete?

Vzpomeňte si na své obavy z nezavřených balkonových dveří, které vás provázejí pokaždé, když jimi vyjdete ven. Průvan, bouchání a zachycené závěsy mohou znepříjemnit váš pobyt i tom nejpěknějším balkónu nebo terase. Naštěstí pro vás máme jednoduché, účinné a levné řešení zde uvedených problémů.


Balkonová pojistka Winkhaus

obr. 1: Západka balkonu BK - Winkhaus

Pojistka balkonových dveří - jak funguje a k čemu slouží?

Balkonová pojistka je ve své jednoduchosti geniální prvek, který zvyšuje pohodlí používání každých otevíravých nebo otevíravě-sklopných balkonových dveří. Po instalaci můžete dveře po odchodu ven zavřít přitažením za madélko. Pojistka udrží křídlo v rámu, zabrání průvanu, bouchání a samovolnému otevírání. Až se budete chtít vrátit, stačí na dveře zvenčí mírně zatlačit, aby se opět otevřely. Toto řešení je užitečné prakticky po celý rok. V létě nepropouští horký vzduch do místnosti (což je nepříjemné zejména v klimatizovaných bytech) a chrání náš dům před nežádoucím hmyzem. V zimě použití balkonové pojistky brání tomu, aby se náš obývací pokoj, kuchyň nebo ložnice ochlazovaly. V každém ročním období chrání před pronikáním cigaretového kouře v situacích, kdy máme doma kuřáky, kteří se svému zlozvyku oddávají na balkoně (ne nadarmo se balkonové pojistce říká také kuřácká klika). Uzavření balkonových nebo terasových dveří zvenčí znamená také větší bezpečnost pro domácí zvířata a děti. Uzavření balkonových dveří pojistkou vám umožní kontrolu a dohled nad jejich pohybem mezi domem a terasou.

Typy balkonových pojistek Winkhaus

Pojistky balkonových dveří se někdy nazývají také zavírače, samozavírače nebo balkonové zavírače, protože zavírají balkonové dveře tak, aby nenarážely do rámu. Někteří lidé také používají termín venkovní balkonová klika nebo venkovní terasová klika. Mají na mysli madélko umístěné ze strany terasy. Ve všech případech se jedná o komplexní výrobek, tj. balkonová pojistka s madélkem.

V obchodě Winkhaus najdete široký sortiment balkonových pojistek a kompletních sad pro otevíravé a otevíravě-sklopné balkonové dveře. Nabízíme produkty určené pro jednokřídlé i dvoukřídlé dveře v provedení se sloupkem i štulpem. Máte namontované venkovní žaluzie? Žádný problém, nabízíme madélká i pro tuto možnost.

Co je důležité při výběru správné balkonové pojistky?

Balkonová pojistka se vybírá podle typu balkonových dveří a jejich profilového systému. Nejběžnější typy otevíravých a otevíravě-sklopných dveří jsou:

1. jednokřídlé dveře

2. dvoukřídlé dveře se sloupkem

3. dvoukřídlé štulpové dveře s volnou kovací drážkou

Dvoukřídlé balkonové dveře se štulpem. V tomto případě je nejlepší použít balkonovou západku BK BN.
obr. 2: Dvoukřídlé balkonové dveře se štulpem s volnou kovací drážkou. V tomto případě je nejlepší použít balkonovou západku BK BN.

4. dvoukřídlé štulpové dveře s převodovkou


Balkonové dveře se štulpem a převodovkou. V tomto případě se používá balkonová pojistka BK 121
obr. 3: Balkonové štulpové dveře s převodovkou. V tomto případě se používá balkonová pojistka BK 121.

Další údaj, který umožní přizpůsobení balkonové pojistky je profilový sestém vašich dveří.

Jak zjistit profil balkonových dveří?

Na trhu máme velký výběr okenních profilů. Každý z nich má jiný tvar, rozměry, tloušťku vnitřních a vnějších stěn a počet komor. Při výběru doplňkových prvků (v našem případě balkonové pojistky a profilové podložky) pro dané okno se proto vyplatí znát profil. Podrobný návod, jak zjistit profil okna osazeného kováním Winkhaus, najdete v článku: Jak zjistit profilový systém vašeho okna? Přečtěte si ho!

Jak vybrat balkonovou pojistku?

V nabídce společnosti Winkhaus naleznete balkonové pojistky určené pro konkrétní profilový systém (nevyžadují použití profilových podložek) a univerzální pojistky BK (k jejich montáži potřebujete profilové podložky vhodné pro daný profilový systém). Máme pro vás několik dalších rad, které vám usnadní výběr balkonové pojistky.

1. pro jednokřídlé a dvoukřídlé štulpové balkonové dveře s pevným sloupkem:

  • Nejčastěji používaným řešením je univerzální pojistka BK (viz pojistka BK) spolu s vhodnou profilovou podložkou pro daný profilový systém vašich dveří. Najdete ji v tabulce profilů (viz tabulka).
  • V tabulce si také můžete vybrat balkonovou pojistku, která odpovídá vašemu profilu, a objednat ji v našem internetovém obchodě (viz balkonová madélka a pojistky). V tomto případě nepoužíváte profilové podložky.
  • Doporučujeme také hotové montážní sady pro jednokřídlé dveře (včetně balkónových pojistek Winkhaus), pro které je třeba zakoupit příslušnou profilovou podložku.

2. Pro dvoukřídlé štulpové dveře (obr. 2) je ve většině případů nejvhodnější balkónová pojistka BK-BN (viz BK-BN balkónová pojistka). Tato pojistka nevyžaduje použití profilové podložky.

3. U dvoukřídlých štulpových dveří s převodovkou si můžete vybrat:

  • Pojistka BK-Z-8 (viz Pojistka BK-Z8), která je určena pro kování Winkhaus. Doporučujeme ji pro její rychlou a snadnou montáž pomocí otvorů připravených k tomuto účelu.

Dvoukřídlé balkonové dveře s převodovkou upravenou pro montáž balkonové pojistky BK Winkhaus.
obr. 4: Dvoukřídlé balkonové dveře s převodovkou upravenou pro montáž balkonové pojistky BK Winkhaus.

  • Pojistka BK WSK 121 (viz Pojistka BK WSK 121), která se hodí ke kování Winkhaus a dalších výrobců (obr. 3).

K montáži těchto západek nepotřebujete profilové podložky.

Komponenty pro instalaci balkonové pojistky Winkhaus

Pro plnou funkci balkónové pojistky Winkhaus, budete potřebovat následující:

  1. vhodnou pojistku namontovanou na rámu
  2. profilové podložky (pokud používáte univerzální pojistku, a ne model určený pro profilový systém vašich dveří)
  3. váleček pojistky přišroubovaný na dveřním křídle (na kování)
  4. madélko montované na venkovní straně dveří (pomocí šroubů). V našem obchodě si můžete zakoupit madélka v mnoha barvách: bílá, hnědá, dubová, stříbrná, zlatá, starobronz a antracitová (RAL 7016) (viz balkonová madélka)
  5. montážní šrouby

Jak nainstalovat balkonovou pojistku?

Jsme přesvědčeni, že s pomocí aku-šroubováku (nebo šroubováku) a našich instruktážních videí montáž balkonové pojistky Winkhaus snadno zvládnete.

Připravili jsme pro vás tři videa:

  1. Instalace univerzální balkonové pojistky BK pro jednokřídlé dveře: Video. Stejný návod můžete použít i pro instalaci balkonové pojistky u dvoukřídlých dveří s pevným sloupkem.
  2. Montáž balkonové pojistky BK-BN pro dvoukřídlé štulpové dveře s volnou drážkou: Video.
  3. Montáž balkonové pojistky BK WSK 121 pro dvoukřídlé štulpové dveře s převodovkou: Video.



Na závěr je třeba zdůraznit, že montáž balkonové pojistky nijak nebrání používání stávajících funkcí balkonových dveří.

V případě jakýchkoliv dotazů nebo nejasností nás neváhejte kontaktovat e-mailem na adrese obchod@winkhaus.pl nebo telefonicky na číslech: +420736630957; +420736623799. Rádi vám pomůžeme!


Zeptejte se našeho odborníka:

Chcete vědět více? Zajímá vás, jaké řešení bude fungovat u vás doma nebo ve firmě?

Kontaktujte našeho odborníka telefonicky nebo vyplňte kontaktní formulář.

tel.: +420 739 993 352