Obsah:
1. Jak seřizovat okna a kdy se to vyplatí dělat?
2. Jak seřídit plastové okno na léto nebo na zimu?
3. Jak seřídit okno, které při zavírání drhne o rám?
4. Pokyny pro seřízení kování Winkhaus
5. Proč se vyplatí seřizovat dřevěná a plastová okna?

 

Jak seřizovat okna a kdy se to vyplatí dělat?

I ta nejlepší plastová a dřevěná okna mohou vyžadovat seřízení kování, které spočívá ve změně přítlaku křídla na rám nebo ve vyrovnání jeho polohy. Vyplatí se to zejména tehdy, když máte problémy s netěsnícími okny, potíže s otevíráním a zavíráním nebo chcete jen připravit svůj dům na nadcházející léto či zimu. Seřízení balkonových dveří a oken naštěstí nevyžaduje najmutí týmu specialistů. K jejich správnému nastavení vám postačí náš návod, několik základních nástrojů a trocha trpělivosti.

Jak seřídit plastové okno na léto nebo na zimu?

Různé teploty ovlivňují smršťování a roztahování materiálu, z kterého je okno vyrobeno. V létě se okno vlivem tepla "roztáhne". V kombinaci s příliš silným přítlakem křídla k rámu může docházet při otvírání k drhnutí a také k příliš velké těsnosti okna a tím i k špatné výměně vzduchu.

V zimě je situace přesně opačná. Ochlazovaný materiál se smršťuje a může způsobovat netěsnosti, kterými uniká teplo z místnosti. Nejvíce náchylná na roztažnost a smršťování vlivem teploty jsou plastová okna.

Řešením je nastavení přítlaku okna nebo balkonových dveří k rámu v závislosti na ročním období. Okenní kování Winkhaus je vybaveno válečky (autoPilot a proPilot) nebo osmihrannými hříbky (activPilot), které umožňují v létě snížit přítlak křídla k rámu a v zimě jej zvýšit. Jsou konstruovány na excentrickém principu (jedna strana prstence je silnější, druhá tenčí a mezi nimi je několik mezistupňů). V další části článku se zaměříme na nečastější řešení, tj. kování Winkhaus activPilot s osmihranným uzavíracím hřibkem.

Letní nastavení spočívá v otočení hříbku speciálním klíčem ACTIV HV-11 tak, aby nejtenčí stěna směřovala k falci (tj. směrem dovnitř místnosti). Tím se sníží tlak křídla na rám.

Před zimou se vyplatí otočit hříbkem tak, aby jeho nejsilnější stěna směřovala k falci (tj. do vnitřku místnosti). To vede k lepší těsnosti a ochraně před tepelnými ztrátami.

Nastavení hříbku při letním a zimním seřizování


Jak seřizovat okna

Jak seřizovat okna

Jak seřizovat okna


POZNÁMKA: Každé okno má několik hříbků (uzavíracích kolíků). Správné nastavení vyžaduje správnou polohu KAŽDÉHO z nich.


Příklad uspořádání hřibových válečků
Příklad uspořádání uzavíracích kolíků

Jak seřídit okno, které při zavírání drhne o rám?

Pokud při otevírání nebo zavírání okna nebo balkonových dveří cítíte odpor, který tam dříve nebyl, může to znamenat, že se křídlo svěsilo nebo se jinak změnila jeho poloha vůči rámu a je třeba ho seřídit. To je velmi pravděpodobné zejména u velkých a těžkých oken, jako jsou balkonové dveře.

Nejdříve se pokuste zjistit, kde došlo k posunům nebo změnám. Za tímto účelem zavřete okno a zkontrolujte polohu křídla vůči rámu po celém jeho obvodu. Pokud se vám nepodařilo určit místo tření nebo vychýlení, můžete zavřené křídlo obkreslit tužkou (nebo si označit některé kritické body) a změřit hloubku, v níž přesahuje rám. Pro většinu profilů je správná hodnota 8 mm. Každá vychýlení vyžaduje seřízení okenního křídla podle pokynů uvedených v další části článku.

Pokyny pro seřízení kování Winkhaus

K seřízení okenních závěsů s kováním Winkhaus budete potřebovat imbus 4 mm (seřizovací klíč 4 mm) a naše instruktážní video: Seřízení kování Winkhaus activPilot. Pro ty z vás, kteří dávají přednost popisným návodům, jsme připravili také následující tipy pro seřízení oken a balkonových dveří. Pokud chcete okenní křídlo zvednout nebo spustit, otevřete je, sejměte kryt spodního závěsu a otočte šroubem doprava (pro zvednutí) nebo doleva (pro spuštění), čímž upravíte polohu okna vůči rámu.


Nastavení výšky závěsu křídla
Nastavení výšky na závěsu křídla

Některé závěsy umožňují dodatečné nastavení přítlaku křídla k rámu. K tomu budete potřebovat imbus 2,5 mm.


Nastavení přítlaku křídla k rámu levého okna
Nastavení přítlaku křídla k rámu levého okna

Šroub závěsu rámu nastavuje vodorovnou polohu spodní části okenního křídla (umožňuje jeho posun vpravo nebo vlevo):


Horizontální nastavení závěsu rámu
Vododrovné nastavení závěsu rámu

Nastavení horního závěsu (na nůžkách) umožňuje nastavit vodorovnou polohu horní části křídla (lze ji posunout doprava nebo doleva):


Boční nastavení nůžek
Boční nastavení na nůžekách

Seřízení okenního kování nevyžaduje vždy zásah do nastavení všech závěsů. Vše závisí na typu a směru křídla vůči rámu. Po seřízení zkontrolujte, zda se okno správně otevírá a zavírá. Můžete také znovu změřit hloubku přesahu křídla přes rám.

POZOR: Pokyny k seřízení jsou určeny pro otevíravě-sklopná a otevíravá okna a balkonové dveře s kováním Winkhaus. U sklopných oken není seřízení zpravidla nutné, protože díky umístění závěsů ve spodní části okna nedochází ke svěšování křídla.

Proč se vyplatí seřizovat dřevěná a plastová okna?

S několika jednoduchými nástroji, znalostmi a radami z výše uvedeného článku jste schopni provést správné seřízení oken a balkonových dveří sami. Správná poloha okenního křídla je nejjednodušší způsob, jak zajistit maximální a dlouhodobý komfort jeho používání. Využijte možnosti, které nabízí moderní okenní kování, a přizpůsobte těsnost svých oken svým potřebám a ročnímu období. V případě dotazů nebo zájmu o další informace k seřízení oken s kováním Winkhaus nás kontaktujte na telefonních číslech: +420736630957; +420736623799 nebo na e-mailové adrese: obchod@winkhaus.pl.




Zeptejte se našeho odborníka:

Chcete vědět více? Zajímá vás, jaké řešení bude fungovat u vás doma nebo ve firmě?

Kontaktujte našeho odborníka telefonicky nebo vyplňte kontaktní formulář.

tel.: +420 739 993 352