Obsah:
1. Vyplatí se okna s trojskly?
2. Okna s trojskly a součinitel Uw
3. Trojskla - nejdůležitější parametry
4. Výhody a nevýhody oken s trojskly
5. Okna s trojskly - shrnutí



Vyplatí se okna s trojskly?

V moderních oknech se již nesetkáme jednoskly a i dvojskla ustupují teplejším zasklením složených ze tří nebo dokonce ze čtyř tabulí skla.

Okna s trojskly - vyplatí se to?
Jsou však okna s trojskly vždy tím nejlepším řešením? Ukázalo se, že tomu tak není - podrobnosti najdete ve zbytku článku.

Okna s trojskly a součinitel Uw

Trojskla vznikly jako reakce na rostoucí poptávku po řešeních, která by racionálně hospodařila s energií potřebnou k vytápění místností. Tento trend je částečně způsoben větším povědomím samotných investorů, péčí o životní prostředí, ale také příslušnými právními předpisy. Od roku 2021 je v nově postavených obytných budovách maximální přípustný součinitel prostupu tepla pro okna, fasádní okna 0,9 W/(m2∙K) a pro střešní okna 1,1 W/(m2∙K).

Takto dobrých tepelněizolačních parametrů příslušenství oken se dosahuje mimo jiné díky paketům zasklení složeným ze 3 nebo 4 skel, u kterých jsou meziskelní komory navíc vyplněny vzácným plynem (např. argonem nebo kryptonem).

Okna s trojskly - vyplatí se to?

POZNÁMKA: Tepelná izolace samotného paketu zasklení není všechno. Teplé okno je také o vhodném profilu, kování a správné montáži. Více informací naleznete v článku Součinitel prostupu tepla pro okna.

Trojskla - nejdůležitější parametry

V případě paketů zasklení lze předpokládat, že nejdůležitější jsou tři informace:

  • Složení paketu, tj. počet skel, jejich tloušťka a vzdálenosti mezi nimi - tyto údaje se uvádějí ve formě posloupnosti čísel, např. 4/18/4/18/4, což lze číst jako dvoukomorový paket složený ze 3 tabulí skla o tloušťce 4 mm a mezerou mezi nimi 18 mm.
  • Součinitel prostupu tepla paketu zasklení neboli Ug nám říká, kolik energie se ztrácí zasklením. Udává se ve W/(m2∙K). Čím menší je hodnota Ug, tím lepší tepelně-izolační vlastnosti má dané zasklení.

    DOBRÉ VĚDĚT: Díky tepelně izolačním (nízkoemisním) povlakům můžete zvýšit tepelnou izolaci paketu zasklení. Odrážejí tepelné záření, a tím omezují únik tepla z místností.
  • Součinitel energetické propustnosti neboli g ve zkratce znamená, že díky tomuto součiniteli víme, kolik energie slunečního záření projde sklem do interiéru místnosti. Čím vyšší je hodnota g-faktoru (udávaná v procentech), tím větší je propustnost zasklení.

Výhody a nevýhody oken s trojskly

Okna s trojskly jsou teplá, ale také dražší a těžší než okna s dvojitým zasklením. Tento typ zasklení je pro pasivní a energeticky úsporné domy stavěné v našich klimatických podmínkách vlastně nutností. Teplá okna jsou rozumným doplňkem dobře izolovaných stěn, střechy a podlahy. Pokud se však jedná o starou budovu bez dostatečné tepelné izolace, ani ta nejteplejší okna nezabrání výrazným tepelným ztrátám přes zbývající příčky. Instalace dražších oken se zde jeví jako zbytečný výdaj. Podobně je tomu v případě hospodářských místností, garáží nebo letních domků - ani zde obvykle nejsou potřeba okna s vysokými tepelněizolačními vlastnostmi. Okna s dvojitým zasklením zde budou pravděpodobně zcela dostačující.

Okna s trojsklem - shrnutí

Shrneme-li výše uvedené úvahy, můžeme říci, že pokud je pro vás úspora energie prvořadá, trojskla budou jistě dobrým řešením. Dobrou zprávou je, že jejich cena není tak vysoká jako před několika lety. Nejúspornější variantou jsou bílá plastová okna. Dřevěná a hliníková okna jsou mnohem dražší. Vždy se však vyplatí vyžádat si cenovou nabídku na okna, o která máte zájem, v různých konfiguracích, od různých výrobců a teprve na základě toho se rozhodnout. Doporučujeme vám také přečíst si tipy obsažené v článku Jak vybrat okna pro váš dům? Čemu byste měli věnovat pozornost?

Na našem blogu najdete další články o oknech, zámcích a příslušenství. Přečtěte si je!




Zeptejte se našeho odborníka:

Chcete vědět více? Zajímá vás, jaké řešení bude fungovat u vás doma nebo ve firmě?

Kontaktujte našeho odborníka telefonicky nebo vyplňte kontaktní formulář.

tel.: +420 739 993 352