Obsah:
1. Jak vybrat okna pro váš domov? Čemu věnovat pozornost?
2. Dobrá okna pro vaše bydlení - nejdůležitější vlastnosti a parametry
3. Další parametry oken, které mohou být důležité při výběru dobrého okna
4. Jaká okna vybrat - plastová, dřevěná nebo hliníková?
5. Střešní okna - jak vybírat?
6. Několik praktických rad k výběru a používání oken

Jak vybrat okna pro váš domov? Čemu věnovat pozornost?

Při pohledu na okno si nejprve všimneme jeho tvaru, barvy rámu a kliky. A přestože je vzhled oken velmi důležitý, o jejich užitných funkcích rozhodují prvky, které nejsou pouhým okem viditelné. Kování, profily, těsnění, typ zasklení - to vše má vliv na to, jak dobře nás dané okno ochrání před chladem, hlukem a vloupáním. Lze předpokládat, že pro každého z nás budou mít jednotlivé parametry oken jiný význam. Například okna pro byty ve vysokých podlažích by se měla vyznačovat dobrou tepelnou odolností a odolností proti větru, zatímco třída ochrany proti vloupání bude mnohem méně důležitá. Naopak pro bydlení v blízkosti rušné silnice budeme určitě hledat okna s vysokým koeficientem zvukové izolace.

Jak vybrat okna pro váš domov?
Vzhledem k tomu, že vlastnosti oken by měly být individuálně přizpůsobeny potřebám investora a vlastnostem dané stavby. Pojďme se seznámit s nejdůležitějšími parametry oken, které byste měli mít na paměti při výběru a objednávání oken pro váš dům nebo byt.

Dobrá okna pro vaše bydlení - nejdůležitější vlastnosti a parametry

Součinitel tepelné propustnosti neboli UW nám říká, kolik tepla "uniká" okny. Čím nižší je hodnota UW, tím lepší jsou tepelně izolační vlastnosti okna. Teplá okna znamenají pohodlí a nižší účty za vytápění, ale také vyšší pořizovací cenu. Je třeba vědět, že maximální přípustné hodnoty součinitele prostupu tepla pro okna a vchodové dveře jsou upraveny zákonem. Do nedávna bylo přípustné instalovat okna se součinitelem UW 1,1 W/(m2∙K) nebo nižším. Od ledna 2021 se tato hodnota snížila na 0,9 W/(m2∙K). Více informací naleznete v článku Součinitel prostupu tepla okna.

Dalším důležitým parametrem je zvuková izolace oken. Nejpřesnějším měřítkem toho, jak dobře nás okna chrání před vnějším hlukem, jsou takzvané indexy neprůzvučnosti RA1 a RA2. Je pravda, že výrobci oken obvykle uvádějí vážený index neprůzvučnosti RW, ale výpočet RA1 a RA2 na jeho základě je velmi jednoduchý a spočívá v prostém sčítání. Je obtížné stanovit univerzální hodnotu indexu neprůzvučnosti, která zajistí odpovídající úroveň komfortu v dané místnosti. Vše závisí na úrovni hluku venku. Příklady výpočtů a další informace k tomuto tématu naleznete v článku Jak zvýšit akustickou izolaci oken?
Jak vybrat okna pro váš domov?

Dobrá okna by také měla chránit dům před vloupáním. Odolnost okna proti vloupání je dána prvky jeho konstrukce, jako jsou kování, sklo, profil a klika. Čím déle okno odolává pokusu o vloupání, tím vyšší je jeho třída odolnosti podle normy PN-EN 1627:2012. Nejnižší úroveň ochrany proti vloupání poskytují okna s třídou RC1, nejvyšší pak okna s třídou RC6. V obytných budovách se nejčastěji používají okna a dveře třídy RC1 a RC2. Na lepší ochranu proti vloupání je vhodné myslet v případě terasových (balkonových) oken, která jsou položená nízko a nejsou vidět z ulice. Mechanickou ochranu lze doplnit čidly, tj. jazýčkovými spínači integrovanými do zabezpečovacího systému nebo chytrého domu. U střešních oken a oken s obtížným přístupem obvykle postačí standardní nebo základní bezpečnostní kování. Této problematice se podrobně věnujeme v článku Bezpečnostní třídy - jak zvýšit odolnost oken proti vloupání?

Další parametry oken, které mohou být důležité při výběru dobrého okna

Výrobci oken poskytují mimo jiné také:

  • index odolnosti oken proti zatížení větrem - definovaný na stupnici od 1A do C5, kde písmeno označuje velikost průhybu rámu a číslo hodnotu tlaku působícího na okno. V místech se spíše standardními povětrnostními podmínkami se doporučuje volit okna s odolností proti zatížení větrem třídy B3 - B4. V oblastech s náročným klimatem (v horách a pobřežním pásmu) se doporučuje zvolit okna vyšší třídy, např. C4 nebo C5.
  • Voděodolnost - udává se na stupnici od 1A do 9A. Čím vyšší je tato hodnota, tím je okno vodotěsnější. Minimální doporučená hodnota je 4A.

Jaká okna vybrat - plastová, dřevěná nebo hliníková?

Pokud nám záleží na získání odpovídající úrovně ochrany proti chladu, hluku nebo vloupání, je nejdůležitější porovnat parametry oken, o která máme zájem. Plastová, dřevěná a hliníková okna dosahují v tomto ohledu velmi podobných hodnot. Konečný výběr materiálu je dán:

  • cena - plastová okna jsou nejlevnější, dřevěná okna jsou dražší volbou, zatímco hliníková okna jsou prozatím nejdražším řešením,
  • pohodlí při používání - dřevěná okna jsou v tomto ohledu nejnáročnější. Dřevo s transparentním nátěrem na vnější straně vyžaduje renovaci každých 2-5 let, zatímco okna s neprůhledným nátěrem každých 5-8 let,
  • vzhled - plastová okna se montují již mnoho let a my jsme si zvykli na jejich vzhled a estetiku. Díky různým barvám a povrchovým úpravám se hodí téměř do každého interiéru. Je však nesporným faktem, že ani ty nejdokonalejší metody barvení nedokážou nahradit efekt pravého dřeva.

Více k tomuto tématu se dozvíte v článcích Plastová nebo dřevěná okna - jaké vybrat? a Hliníková okna - výhody a nevýhody.

Střešní okna – jak vybírat?

Podobně jako u fasádních oken byste měli při výběru střešního okna věnovat pozornost především jeho tepelně a zvukově izolačním parametrům. Důležitý pro výběr je také:

  • nejvhodnější způsob otevírání - nejoblíbenější jsou okna otočná, otočná se zvýšenou osou otáčení a otočně-sklopná,
  • materiál, ze kterého je střešní okno vyrobeno - pro "suché" místnosti, jako jsou ložnice nebo kancelář, se doporučují okna dřevěná. V případě koupelny může být lepší volbou okno z PVC nebo dřevo-polyuretanu.

Několik praktických rad k výběru a používání oken

Při objednávání oken můžeme ovlivnit výběr téměř všech parametrů. Toho se vyplatí využít a odlišit okna v jednotlivých místnostech. V závislosti na vašich potřebách můžete například zvolit hliníková okna pouze pro největší prosklení v budově, investovat do větší zvukové izolace u oken směřujících do ulice a pouze okna nejvíce ohrožená pokusy o vloupání vybavit lepší ochranou proti vloupání.
Okna se obvykle kupují na mnoho let. Snažte se proto odolat pokušení vybrat si nejlevnější produkty. Zaměřme se na optimální parametry a důvěryhodné výrobce. Po zakoupení a instalaci doporučujeme provádět pravidelnou údržbu a seřízení oken. Přejeme vám úspěšnou volbu a zveme vás k dalším návštěvám našeho blogu.


Zeptejte se našeho odborníka:

Chcete vědět více? Zajímá vás, jaké řešení bude fungovat u vás doma nebo ve firmě?

Kontaktujte našeho odborníka telefonicky nebo vyplňte kontaktní formulář.

tel.: +420 736 630 957






Napsal: Irena Sokołowska-Szypiłło