Obsah:
1. Jak vyčistit plíseň na oknech?
2. Příčiny vzniku plísní na oknech
3. Domácí (a nejen) prostředky proti plísním na oknech
4. Odstranění příčin plísní na oknech
5. Plíseň a houby na oknech - musíte jednat!

Jak vyčistíte plísň na oknech?

Plíseň je houba, která miluje vlhkost. Za příznivých podmínek se mu může dařit doma téměř na jakémkoli podkladu - potravinách, nábytku, stěnách, stropech a oknech.

Jak vyčistit plíseň na oknech?

Krásná, ale nebezpečná - plíseň je vážnou mikrobiologickou hrozbou pro lidské zdraví.

Špatnou zprávou je, že plíseň není jen estetická vada. Toxiny produkované těmito houbami jsou extrémně škodlivé pro vaše zdraví a pohodu.Dlouhodobé vystavení plísním může způsobit zánět spojivek, bolesti kloubů, oslabenou imunitu, chronickou únavu, astma, kašel, časté nachlazení, chřipku, dušnost, rýmu, alergické reakce a dokonce i rakovinu. Je čas na dobrou zprávu - pokud známe příčiny plísní v naší domácnosti, můžeme podniknout účinné kroky k odstranění tohoto nežádoucího a nebezpečného hosta.

Příčiny plísní na oknech

V případě oken se plíseň může vyskytovat jak na samotných rámech (zejména dřevěných), těsněních, tak na stěnách v blízkosti oken.

Jak jsme zmínili na začátku, plíseň má ráda vlhkost. To znamená, že v těchto místech bylo (nebo stále je) mokro. Důvodů může být několik:

1. Příliš mnoho relativní vlhkosti v místnosti. Předpokládá se, že optimální úroveň vlhkosti je 40-60%. Pokud vlhkoměr ukazuje vyšší vlhkost, máme vysokou pravděpodobnost vzniku nejen plísní, ale i roztočů.
2. Neúčinné větrání, tj. nedostatečná úroveň cirkulace a výměny vzduchu.
3. "Studená" okna mohou způsobit kondenzaci na vnitřní straně skla. Studený povrch vyvolává takzvanou povrchovou kondenzaci vodní páry. Po dosažení teploty rosného bodu změní vodní pára své skupenství z těkavého na kapalné. Toto téma je podrobněji popsáno v článku Co  dělat, aby se okna nezamlžovala?
4. Konstrukční vady budovy - špatně nebo nepřesně nainstalovaná tepelná izolace stěn, netěsná střecha, vlhké stěny, chyby v montáži oken- mohou být příčinou tzv. tepelných mostů, tedy míst, která se snadněji ochlazují a vedou chlad. Stejně jako u studeného skla vodní pára kondenzuje a způsobuje vlhkost povrchu.
5. Poruchy nebo přírodní katastrofy – jako je prasknutí potrubí nebo povodně.

Domácí (nejen) prostředky proti plísním na oknech

Odstranění zabarvení a plísní je důležité hlavně z estetických důvodů, protože není řešením zdroje problému. Přesto začneme způsoby, jak odstranit to, co je viditelné.

Při provádění prací souvisejících s odstraňováním plísní nezapomeňte nosit vhodný ochranný oděv!

Prvním krokem je vždy mechanické odstranění plísně - např. štětcem nebo houbičkou a vhodným prostředkem. Prostředky pro domácnost mohou být fungicidní roztoky používající olej z čajovníku, ocet, sůl nebo borax. Jejich účinnost je určitě nižší než u specializovaných chemikálií a na oplátku získáváme větší bezpečnost používání a následnou přítomnost v dané místnosti. V případě plastových oken je obvykle možné většinu viditelných plísní smýt. Dřevěná okna mohou být silněji infikována. V tomto případě může být nutné rámy obrousit a znovu natřít. Totéž platí pro plíseň na stěnách - pokud zde dlouhodobě rostou houby, může být dokonce nutné omítku oklepat. Pokud se plíseň vyskytla na těsnění, nejlepším řešením bude jeho výměna.
Extrémně objemné výkvěty mohou vyžadovat odbornější ošetření. Správně zvolené chemikálie a další způsoby působení (např. ozonizace) budou jistě mnohem účinnější, než bojovat s obří houbou doma na vlastní pěst.

Odstranění příčin plísní na oknech

Základem dobrého a zdravého vnitřního klimatu je pravidelná výměna vzduchu. Nejjednodušší způsob je větrat celý byt alespoň jednou denně. Také v zimě! Pokud není možné okno úplně otevřít nebo vyklopit, stojí za to použít jiné způsoby, jak získat čerstvý vzduch, například: mikroventilace nebo spárové větrání. V domech s gravitačním větráním je také nesmírně důležité zajistit, aby ventilační kanály nebyly ucpané.
Správná cirkulace vzduchu by měla alespoň částečně vyřešit problém s příliš velkou vlhkostí v místnostech. Bude také užitečné nesušit prádlo uvnitř, používat kuchyňské odsavače během vaření a udržovat optimální teplotu (na úrovni 16-22oC  V extrémních případech může být nutné použít speciální zařízení (odvlhčovače).
Pokud máme okna s nedostatečným součinitel tepelné izolace, můžeme zvážit výměnu zasklení nebo celého okna za teplejší. Nejzávažnější práce souvisí s opravou konstrukčních vad nebo poruch budovy. V závislosti na konkrétním případě může být nutné vyměnit nebo utěsnit vodovodní potrubí, izolovat stěny nebo střechu nebo dokonce použít vodorovnou hydroizolaci základů. 

Plíseň a houby na oknech - musíte jednat!

Je pravda, že některé příčiny růstu plísní mohou vyžadovat hodně peněz. Pokud však na druhou stranu škály postavíme zdraví všech členů domácnosti, volba se zdá být jasná. Bez odstranění zdroje problému se plíseň bude stále vracet. Pamatujme také, že pravidelné větrání místností je dobrý zvyk, který nic nestojí. Zveme vás také na náš Blog, kde najdete praktické rady a tipy týkající se oken, dveří, zámků a příslušenství.