Obsah:
1. Co dělat, aby se okna nerosila? 
2. Proč na oknech kondenzuje voda? 
3. Domácí prostředky na zamlžená okna v domácnosti 
4. Kondenzace vody na oknech - shrnutí

Co dělat, aby se okna nerosila?

Povrchová kondenzace vodní páry, ač to zní jako komplikovaný pojem na pomezí fyziky a chemie, je ve skutečnosti jevem, se kterým se v běžném životě setkáváme velmi často. Nejčastějším příkladem jsou zamlžená zrcadla v koupelně po koupeli nebo sprše, „zamlžené“ brýle po přechodu z chladné do teplé místnosti a studená dóza, která se krátce po vytažení z lednice pokryje kapkami vody.
Princip fungování tohoto jevu spočívá v tom, že při teplotě rovné nebo nižší než je tzv rosný bod, vodní pára obsažená ve vzduchu mění skupenství z plynného na kapalné. Zkondenzovaná vodní pára se může začít usazovat na površích, jako jsou stěny nebo okna, ale může mít také podobu mlhy nebo mraků.

Teplota rosného bodu závisí na teplotě vzduchu a relativní vlhkosti. Pokud je například teplota v bytě 20 °C a vlhkost 50 %, vodní pára začne kondenzovat při teplotě ≤ 9,26 ° C. Pro stanovení teploty rosného bodu pro ostatní případy můžete využít údaje z níže uvedenou tabulku nebo použijte některý z online kalkulátorů rosného bodu.

Proč na oknech kondenzuje voda?

Odpověď na otázku o příčinách zamlžování oken v domácnosti se z velké části nachází v předchozím odstavci a stručně řečeno: děje se tak proto, že povrch oken dosáhl teploty rosného bodu.
Velmi důležitým aspektem vlhkosti na oknech je přesné místo, kde se vyskytuje: zkondenzovala pára uvnitř, venku nebo možná mezi skly? Podívejme se na každý z těchto případů:

  • Voda kondenzuje zevnitř (ze strany bytu). To znamená, že okna v tomto bodě dosáhla teploty, která vzhledem k relativní vlhkosti v bytě aktivovala proces kondenzace. V takovém případě se vyplatí zkontrolovat vlhkost v bytě (vlhkost v rozmezí 40-60% je považována za příjemnou pro člověka s optimální teplotou v bytě 20-22° C ) a stupeň tepelné izolace našich oken (o dobré izolaci lze hovořit se součinitelem prostupu tepla Uw ≤ 0,9 W/(m 2 ∙K)). Pokud jsou jak tepelněizolační parametry oken, tak úroveň vlhkosti vyhovující, není se čeho obávat. Zamlžená okna se zde zřejmě občas vyskytují a řešením je otřít je suchým hadříkem. Pokud ale okna nejsou dostatečně „teplá“, stojí za zvážení výměna celých oken nebo zasklení za takové, které mají lepší tepelnou izolaci. Dalším řešením může být instalace rolet nebo fasádních rolet z venkovní strany. Více o energeticky úsporných oknech se dozvíte v článku Součinitel prostupu tepla oknem .
  • Voda kondenzuje na vnější straně - nejčastěji se to děje v obdobích roku, kdy je možné, že teplota povrchu vnějšího skla je nižší než teplota vzduchu, který je obklopuje, tedy koncem jara a začátkem podzimu, kdy nepoužíváte topení v interiéru a teplota může v noci výrazně klesnout. Pro ty z vás, kteří zaznamenali kondenzaci vody na vnější straně oken, máme dobrou zprávu: potvrzuje to vysokou tepelnou izolaci vašich oken. To znamená, že vnější sklo „neodebírá“ teplo z místností k ohřevu jejich povrchu.

Mezi skly kondenzuje voda – to je nejproblematičtější situace, protože došlo k odlepení zasklívacího balíčku. Pokud se zde popsaný problém objeví u relativně nových oken, je třeba to považovat za podstatnou vadu skla, kterou by měl prodejce nebo garant vyměnit. Je třeba také pamatovat na to, že postupná ztráta hermetičnosti spojení a ztráta vzácných plynů z prostoru mezi skly je přirozený proces, který je příznakem přirozeného opotřebení, počítaný a popisovaný v polských normách. Standardní kvalitní izolační sklo by si mělo zachovat své izolační vlastnosti minimálně 10 let.

Domácí prostředky na zamlžená okna doma

Předchozí kapitola ukazuje, že kondenzaci vlhkosti na vnitřní straně oken můžeme odstranit pouze pomocí domácích prostředků. Kondenzaci zvenčí neřadíme mezi problém vůbec, ale pokud dojde ke kondenzaci mezi skly, je nutný zásah výrobce oken nebo servisní firmy. Pamatujte, že pravidelný (často po noci) výskyt kondenzace vodní páry na oknech zevnitř místnosti může být důsledkem příliš vysoké relativní vlhkosti v bytě nebo příliš nízké tepelné izolace oken.
Pokud vlhkost ve vašem bytě přesahuje 65 %, stojí za to zkusit ji snížit na optimálnější úroveň 40–60 %:

  • pravidelné větrání místností (zejména těch, které jsou často vystaveny velkému množství vodní páry, jako jsou kuchyně a koupelny). Nabídka Winkhaus zahrnuje mnoho řešení, která zvyšují efektivitu, komfort a bezpečnost větrání bytu nebo domu, včetně: vícepolohové větrání, kování activPilot Komfort a omezovač otevření okna . Více o efektivním větrání se dočtete v článku Mikroventilace v oknech .
  • přizpůsobení těsnosti oken potřebám a aktuálním podmínkám - Okenní kování Winkhaus je vybaveno válečky ( autoPilot a proPilot ) nebo osmihrannými seřiditelnými hřiby ( activPilot ), které umožňují přizpůsobit přítlak křídla k rámu v závislosti na ročním období. Více informací naleznete v článku Jak upravit okna a kdy se to vyplatí?
  • pomocí odvlhčovačů vzduchu (také nazývaných absorbéry vlhkosti).

Kondenzace vody na oknech - shrnutí

Kondenzace vody na skle v oknech domů (včetně střešních oken) je výsledkem fyzikálních zákonů. Pokud se voda nesráží mezi skly, ale pouze na vnější nebo vnitřní straně okna, není důvod k obavám. Okna s dobrým součinitelem prostupu tepla, pravidelné větrání místností a udržování vlhkosti na patřičné úrovni nejen minimalizují mlžení oken, ale přispívají také ke komfortu a pohodě všech členů domácnosti.