Obsah:

1. Zabezpečení oken před dětmi – šest nejlepších tipů
2. Může okenní kování poskytnout zabezpečení před dětmi?
3. Okenní kliky s klíčkem – účinná ochrana nejen před dětmi
4. Ochrana na okenní kliky - blokace KISI firmy Hoppe
5. Okenní zámek DS – účinná blokace okna před dětmi
6. Řešení proti třískání oken a balkonových dveří
7. Bezpečné sklápění oken
8. Bezpečné okna a balkonové dveře – na co ještě nezapomenout

Zabezpečení oken před dětmi – šest nejlepších tipů

Základní potřebou všech dětí je poznávat okolní svět a zákonitosti, které jej řídí.
Úkolem rodičů je však zajistit bezpečnost svých malých průzkumníků. Okna a dveře jsou v každém domě a dříve nebo později je děti zkusí používat samy. Zejména v případě bytů umístěných v horních patrech se vyplatí myslet na bezpečnost, která zajistí opravdu bezstarostnou zábavu nejmenším členům domácnosti a rodičům klid a pocit bezpečí. V další části článku si představíme nejlepší způsoby zabezpečení oken a balkonových dveří.

Může okenní kování poskytnout zabezpečení před dětmi?

Manipulace s okenní klikou je umění, které zvládne i 2-3 leté dítě. Otočení kliky do vodorovné polohy je pro něj celkem jednoduché. U oken se standardním kováním se tím doširoka otevírá celé křídlo. Takový snadný přístup k této funkci je zvláště nebezpečný, pokud jsou okna umístěna v horních patrech. Firma Winkhaus nabízí dva typy kování, u kterých je obrácené pořadí otevírání, což zvyšuje bezpečnost jejich používání nejmladšími. Prvním z nich je kování activPilot ve verzi Tilt First (nebo TBT, tedy Tilt Before Turn). U oken s tímto typem kování se po otočení kliky do vodorovné polohy křídlo vyklopí (a ne otevře). Okno se otevře až po otočení kliky do svislé polohy.

Dalším zajímavým řešením je kování activPilot Comfort PADK. I zde klika otočená do vodorovné polohy pouze vyklopí okno. Otočením kliky o dalších 90 stupňů nahoru se však okno neotevře, ale aktivuje se funkce bezpečné ventilace, která probíhá prostřednictvím celoobvodového odsazení křídla (vytvoří se cca šestimilimetrová mezera po jeho obvodu). Okno se otevře po opětovném otočení kliky do vodorovné polohy.


Zleva: obrázek 1: Okno s kováním activPilot ve verzi Tilt First – obrácené pořadí otvírání a obrázek 2: Okno s kováním activPilot Comfort PADK - obrácené pořadí otevírání a funkce bezpečného větrání

DŮLEŽITÉ: Montáž výše popsaného kování je nejlepší naplánovat ve fázi objednávání oken. Pro ty z vás, kteří mají okna se standardním kováním Winkhaus, máme dobrou zprávu - úprava stávajícího okna a montáž kování Tilt First do nich je možná.

UPOZORNĚNÍ: Samotné kování se změněným pořadím otevírání nezaručuje, že dítě nebude schopno okno přetlačit, proto pro plnou kontrolu doporučujeme dodatečně nainstalovat kliku s klíčem.

Okenní kliky s klíčkem – účinná ochrana nejen před dětmi

Kování s obráceným pořadím otevírání je jistě velkým krokem ke zvýšení bezpečnosti našich dětí. Pokud nejste přesvědčeni, že pro nejmenší to bude dostatečná překážka, můžete do oken, které představují největší riziko, nainstalovat kliky s klíčem. Existují verze klik pro standardní okenní kování a kování TBT (Tilt Before Turn).

Největší výhody tohoto řešení jsou především:

  1. Možnost uzamčení okna v zavřené poloze - otočení kliky bude možné až po vložení a otočení klíče.
  2. Možnost uzamčení okna ve sklopené poloze - lze větrat a máte jistotu, že děti neotočí kliku do polohy otevřeno.
  3. Kliky s klíčkem také poskytují lepší ochranu proti vloupání.
  4. Jednoduchá montáž Jednoduchá montáž
  5. Možnost montáže do stávajícího okna.

Doporučujeme zejména certifikované kliky s klíčkem Secu100 firmy Hoppe. Jsou dostupné v mnoha provedeních a barvách, vyznačují se vysokou kvalitou a spolehlivostí.

Klika s klíčkem Secu100 firmy Hoppe
Na obrázku: Klika s klíčkem Secu100 firmy Hoppe

Ochrana na okenní kliky - blokace KISI firmy Hoppe

Zajímavou alternativou klikám s klíčem může být blokace KISI firmy Hoppe (prohlédněte na e-shopu: HP KISI2 F U26 180 Uzávěr F1 a HP KISI2 F U26 180 Uzávěr bílý ). Po namontování pod sokl kliky je možné otáčet klikou pouze při současném stlačení dvou jazýčků: v horní a spodní části zámku. Jinými slovy: k otevření, zavření nebo vyklopení okna potřebujete obě ruce.


Na obrázcích: Blokace KISI firmy Hoppe

DŮLEŽITÉ: Blokace KISI je určena výhradně pro kliky Hoppe.

DŮLEŽITÉ: Použití zámku KISI pro kliky s funkcí Secustik vyžaduje jemné obroušení čepu

Okenní zámek DS – účinná blokace okna před dětmi

Dalším nápadem, jak zabezpečit okna a balkónové dveře před dětmi, je okenní zámek DS. Jedná se o doplňkový prvek, který lze namontovat na téměř každé plastové nebo dřevěné okno bez ohledu na typ kování a profilů, které jsou tam použity. Úkolem zámku DS je zablokovat okenní křídlo ve sklopné poloze pomocí speciálního klíčku. Po aktivaci zámku lze okno vyklopit, ale nelze jej dále otevřít.

Okenní zámek DS
Na obrázku: Okenní zámek DS zabraňuje úplnému otevření okna při zachování funkce sklopení.

UPOZORNĚNÍ: Klíček do zámku SLUE.DS.SL je potřeba objednat samostatně.

Řešení proti třískání oken a balkonových dveří

Otevírání oken nebo balkonových dveří dokořán je jedním z nejúčinnějších způsobů, jak zajistit proudění čerstvého vzduchu do bytu. Stačí však silnější poryv větru nebo průvan, aby se okna zcela nekontrolovaně otevírala a zavírala. To představuje vážnou hrozbu pro nejmladší členy domácnosti. Řešením je instalace omezovače otevření DB (prohlédněte na e-shopu: DB 11 SL omezovač otevření) nebo okenní brzdy FBP. Omezovač otevření DB omezuje maximální úhel otevření okna nebo balkonových dveří a vestavěná třecí brzda drží otevřené okno v požadované poloze. S namontovaným omezovačem si můžete být jisti, že se okno bez vašeho zásahu více neotevře ani nezavře. Okenní brzda FBP (prohlédněte na e-shopu: FBP-11 Okenní brzda) blokuje otevřené křídlo v námi zvolené poloze. Aktivuje se otočením kliky do zavřené polohy. Otevřete okno do požadované polohy a zajistěte jej. Brzda účinně chrání okno před nekontrolovaným otevíráním a zavíráním.

Bezpečné sklápění oken

Dalším případem hodným zvážení v rámci bezpečnosti dětí je pokus o vyklopení okna, které je právě v otevřené poloze. U oken bez jakékoli ochrany způsobí vyklopení otevřeného okna, že visí pouze na jednom spodním závěsu. Okenní křídlo je v této poloze velmi nestabilní a uvolněním z pantu může zasáhnout nebo zranit kohokoli ve svém okolí. Čím větší okno je, tím větší a nebezpečnější je síla a moment, se kterou padá. Řešením je instalace jednoduchého doplňku, kterým je pojistka chybné manipulace kliky FSF nebo FSA. Zabraňuje možnosti otočení kliky do sklopné polohy z polohy otevřeného okna..

Bezpečné okna a balkonové dveře – na co ještě nezapomenout

Kování a jeho příslušenství je důležitým, nikoli však jediným prvkem bezpečných oken. Je dobré pamatovat také na skla. Nejbezpečnější jsou laminované a temperované, které jsou odolnější proti rozbití. Dále bychom Vás rádi upozornili na provázky a řetízky sloužící k ovládání vnitřních žaluzií a rolet. Pro děti jsou většinou celkem snadno dostupné a bohužel u nich hrozí zamotání a v horším případě udušení. Pokud máte možnost, zvažte jejich výměnu za rolety s pružinovým mechanismem, tedy tzv. samonavíjecí.
Dětská fantazie jim neustále poskytuje nápady na úžasná dobrodružství a výpravy, na které dohlížíme my – dospělí. Máme štěstí, že v této zodpovědné práci můžeme počítat s pomocí mnoha spojenců. Správně zvolená ochrana oken a balkonových dveří v kombinaci s pečlivým dohledem dospělých opatrovníků znamená klid a jistotu, že i to nejzvědavější batole může bez obav prozkoumat své nejbližší okolí.

Napsala: Irena Sokołowska-Szypiłło